Diet & Utfodring

Diet & utfodring enligt min tanke

 

 

Att från början utfodra en valp med fettsnålt foder för att undvika IL är inget jag tror på, en växande valp behöver näringen och om den inte får den näring den behöver kan istället t.ex. hundproblem bryta ut eller näringsbrist.En hund som insjuknat skall ha fettfattig kost däremot.

 

Här kommer lite av mina egna "recept" som jag haft stor nytta av.

 

Marios diet

- 5 dl mörkt ris (INTE vitt ris eller fullkornsris, mörkt ris har högre näringsvärde!)

- 1 dl hirs

- 1 riven morot

- 400 g kyckling (utan skinn) eller fisk (mager)

- vatten

Koka gröten ett par timmar

OBS… I fall där hunden är akut sjuk skall det vara vitt ris som kokas i mycket vatten då magen är superkänslig. Till en början har jag mixat maten med en stavmixer eller en köksmaskin så att det blivit som puré. När de avböjt detta har jag fortsatt med samma diet men utan att mixa det.

När jag kokat på det har jag också tillagt linfrökross så att magen lättare ska kunna ta upp de nyttiga ämnena i det. I detta har jag också på sista tiden skalat potatis, en del ger råd om sötpotatis (batat) men den vill inte mina hundar ha så jag har gett vanlig potatis.

Väljer man fisk ska man välja t.ex. torsk eller sej, en del säger att de får bättre respons av torsk än sej, men mina har ratat bort torsken och äter hellre sej.

 

Yrjölä gröt

1 dl bovete

1 dl hirs

1 dl ris

1 dl korn

ca 2 l vatten

ca 5 gr havssalt

Till gröten rekommenderas att man använder hela eller krossade gryn, dessa borde ligga i blöt i kallt vatten över natten innan tillredning. En lång blötläggning väcker grynen vilket gör tillredningen snabbare, mer fulländad och mer lättsmält. Därtill förstörs fytinsyran från grynen under blötläggningen vilket förbättrar upptagningen av mineralämnen. Grynen sköljs med vatten innan de läggs i blöt, låt ligga i blöt 6-10 timmar innan tillredning. Häll inte bort vattnet utan lämna kvar som grötvatten. Saltet tillsätts först efter blötläggningen. Gröten gräddas i 180°C i ugn i 2-3 timmar. Gröten håller sig i kylskåp ungefär en vecka och flera månader i frysen.

 

Dålig mage:

Fasta hunden 1 dag innan man börjar ge mat igen. Man kan ge bl.a. risavkok den dagen de fastar för vätska behöver de få i sig oavsett vad. Viktigt är att magen får vila ett par dagar, hundar är olika känsliga och det är inte säkert att de tål detta alls och du kanske kommer på något som är bättre.

Olika recept

1 liter vatten, 1 burk morotspuré samt 1 msk potatismjöl, rör ihop blandningen ordentligt till en slät soppa och ge - räcker flera dagar.

Köttfärs och vatten blandas till "soppa" som hunden kan få i ett par dagar

Koka upp tjock välling på Majzena och buljong.

Smula sönder gammalt, torrt och ljust bröd, alternativt ett par skorpor i gröten.

Tillsätt några droppar pressad citron och 1-2 skedar druvsocker.

Servera, alt. "tvångsmata" hunden med minst hälften av blandningen.

 

Rör ut pyttelite mat i vatten så det blir som en tunn soppa och ge hunden. Nästa dag tar man lite mindre vatten så det blir mer som kräm. Tredje dagen får de mat som vanligt.

 

Canikur, Canicur Pro, Promax eller Diarsanyl (oral pasta) finns på apotek som man också kan ge vilket är skonsamt mot magen, har själv använt dessa med gott resultat. Diarsanylen tycker jag är bäst tillsammans med Royal Canins Rehydration Support, andra använder Aptus Nutrisal. Men även Entermicro tabletter är bra och innehåller både pre- och pro-biotika.

 

Godis lagar jag själv åt dem, antingen av nötlever eller av nöthjärta. Bägge är lika uppskattade. Innan jag går och lägger mig skär jag levern/hjärtat i små bitar som jag lägger på en ugnsplåt som jag först har lagt bakplåtspapper på. När denna är full sätter jag på ugnen på 50 grader med över och undervärme, eller fläkt om du har varmluftsugn och låter stå över natten i ugnen. De är färdiga när de är "svarta" men ännu lite "mjuka". Var försiktig med att ge stora mängder eftersom det är rätt kraftigt och kan förorsaka diarré om du har en superkänslig hund.

Även torkad kyckling och torkad fisk går bra som godis.

 

Detta är då grundrecepten jag använder, men har många gånger gått över från ris till potatis och fått bättre respons från hunden, dels äter den med bättre aptit och del är det stärkelse i potatisen som man vill åt, men åter igen - detta måste man själv prova ut på sin hund då det som passar en individ inte passar andra individer.

Jag väljer att tillsätta MCT-olja i maten åt dem dagligen en liten droppe, detta ser man ganska snabbt om de inte tål. Var alltid uppmärksam på hur hunden reagerar i förhållande till vad du ger.

 

Magkulturen på en lundehund ska man vara rädd om, tveka inte att kontakta mig om du undrar över något.