Hälsa

Norsk lundehund - min tanke om dess hälsa

 

I snitt skulle jag vilja säga att lundehunden är en rätt frisk ras förutom deras försvagade immunsystem som kan om man har otur ställa till problem med hälsan.

 

Däremot är det viktigt att vara väldigt uppmärksam på många små detaljer som kan tyda på att din hund är sjuk, men allt är inte IL (Intestinal Lyngfiectasi)

 

Under mina år som lundehundägare och uppfödare har jag stött på många olika fall, de som har varit IL har repat sig och kommit tillbaka, men där det legat något annat i bakgrunden vilket inte har tagits i beaktande har hunden blivit ohyggligt sjuk och immunförsvaret på dem har försvagats - vilket det gör på vilken hund som helst.

 

Blir din hund sjuk vill jag ge följande råd att tänka på:

- Ta bort all torrfoder, blötfoder etc och laga hemlagad mat åt hunden

- Uteslut smitta, parasiter od.

- Fråga dig själv och rannsaka dig "när blev hunden sjuk", "gjordes några ändringar i utfodring", "har jag gett hunden något som kan ge biverkningar som t.ex. antibiotika, smärtstillande, fästingmedel osv.

- Fundera över ändringar i liv och leverne, har man flyttat od eller har något hänt som kunnat orsaka stress.

- Påverkar du själv hunden negativt med att t.ex. vara en stressad person, ofta är en lundehund väldigt känslig över dess ägares tillstånd och i vissa fall är det bättre att hunden bör flytta

- Blir hunden stressad eller påverkad av resten av familjens hundar

 

En lundehund kan pga sitt försvagade immunsystem pga inavel bli väldigt sjuk, jag vill inte försköna något på något sätt utan gå ut med att vara så ärlig som möjligt.

Symptomen är många olika och därför bör mycket annat uteslutas innan man stämplar IL på sin hund och den blir fel behandlad.

 

Det är många som tror att låga albumin och proteinvärden tillsammans med ett högt levervärde automatiskt ger en IL-diagnos, jag vill säga så här med tanke på vad jag har varit med om.

Blodvärden som är fel talar ofta om att något är fel hos hunden, ett högt levervärde talar iaf om för mig att hunden har slaggprodukter i kroppen som levern måste börja jobba hårt för att bli av med, här måste man då minnas och försöka rannsaka sig själv - vad har hunden ätit, fått i sig od.

T.ex. en valp är nyfiken och kommer över råttgift, man behandlar hunden men pga hela en sådan här historia tar immunsystemet stryk och framför allt levern som ska fungera som kroppens reningsverk.

 

Idag pågår ett norskt projekt för att förbättre lundehundens hälsa, rasen har korsats med norsk buhund och isländsk fårhund, även norrbottenspets är i planering.

 

Jag vill tacka alla dem som har hjälpt mig med mina hundar då de varit sjuka, alla tankar jag har fått bolla fram och tillbaka med både nära och kära och helt obekanta personer. Att diskutera med de som har andra raser än lundehund har gett mig otroligt mycket insikt för att kunna titta på det stora hela i ett annat perspektiv.

Av alla hundar jag haft genom åren är det endast två jag kan säga att har haft allvarlig IL men utbrottet orsakades i bägge fall av förgiftning.

En del gånger är själva medicinen det som ger stryk åt individen, dvs magkulturen dör och maten bearbetas inte vilket resulterar att den ofta kommer ut obehandlad. Lundehundfolk är ofta ett mycket "skitpratande" folk i ordets bemärkelse.

 

Korsningsprojektet i Norge (läs mer här)

Mina tankar om det norska projektet

Ansvarsbiten står NKK för då de godkänner varje parning där målet är att förbättra lundehundens hälsa och då framför allt IL. Korsningsvalparna registreras i NKK.s X-register för att vara en sidopopulation till den rasrena norska lundehunden.

 

Men här är frågan, vilken kännedom har de om hundarna som kombineras ihop?

Vikten är att den främmande rasens individ hälsokollas, men vad med dess släktingar, vad får vi in i rasen och vad ger lundehund nedärvt till avkommorna, detta är bara något som man kan se i vidare generationer framåt genom att utvärdera.

Första generationen

1. Norsk lundehund - Norsk Buhund, Norge

Födda: 12.08.2014

Buhund: Tyri

Norsk lundehund: Ulfrigga Lundes Qavi

Valpar : 2 hanar (Balder Banzai), 4 tikar (Hekla Kunna Pippi Ruska)

 

2. Norsk lundehund - Isländsk fårhund, Island

Födda: 13.09.2015

Isländsk fårhund: Isrima Ljufa Loppa

Norsk lundehund: Eriksro Bright Profastur

Valpar: 2 hanar

 

Norsk Buhund och Isländsk fårhund sägs vara nära besläktade till lundehunden vilket jag inte tvivlar på, därav skulle jag tycka att man skulle sträva till att ta reda på genvariationen även från dessa valpar i förhållande till en renrasig lundehund med tanke på att korsning med isländsk fårhund har gjorts i USA och där fann de avkommorna disponibla för IL. Enligt uppgift kastrerades hela kullen pga detta men en av dem hade en hög ålder och dessvärre utvecklade IL på äldre dagar - eller var det ålderdom???

 

Andra generationen

1. Norsk lundehund - Korsning 1 gen NB

Födda: 23.10.2016

Norsk lundehund: Lundetuvans Ejvind Blokkebär

NB1, korsningshund: Ruska F1

Valpar: 5 hanar, 1 tik

 

Fördelen och ett stort plus i denna kombination är att Ejvind är hälsokontrollerad både vad gäller ögon, höfter, knän etc, en hane jag personligen tycker är väldigt trevlig så denna kull ser jag ett stort intresse av att följa.

 

2. Korsning 1 gen NB - Norsk lundehund

Födda: 29.10.2016

NB1 korsningshund: Banzai F1

Norsk lundehund: Alma

Valpar: 2 hanar

 

Tiken hade en sista möjlighet till en sista kull, inseminering och födslosvårigheter vilket resulterade i ett kejsarsnitt trots tidigare lätta valpningar. Valparna vägde 210g & 238 gram, rätt normalt för en lundehundvalp ur en normalstor kull.

Kommande parning i korsningsprojektet

Parning oktober 2016

 

Norsk lundehund: Eriksro Trevliga Liam

Norsk buhund/lundehund: Pippi F1

 

 

Norsk buhund: Kimura´s Nelly -

Norsk lundehund: Alve Løvetann